Je komt vaak twee soorten ‘over mij’ pagina’s tegen: een ‘over mij’ pagina waar geen einde aan lijkt te komen, omdat iemand het superleuk vindt om over zichzelf te vertellen, óf een ‘over mij’ pagina met alleen een opsomming van de naam, leeftijd, woonplaats en (studie)achtergrond.
Dit zijn twee uitersten, waarbij de vraag is: wat zet je nou eigenlijk op een ‘over mij’ pagina? En ook: wat zet je er juist níet op?
Het belangrijkste wat je moet weten is dat een ‘over mij’ pagina niet over jou gaat. Misschien voel je nu opluchting of zie je het juist als een gemiste kans … hoe dan ook, je ‘over mij’ pagina is één van de meest bekeken pagina’s op je website en deze moet dus goed in elkaar zitten.
Om ervoor te zorgen dat jij niet (meer) de fout ingaat, licht ik de grootste fouten voor je uit. Zo weet je waar je rekening mee moet houden en wat wél werkt op je ‘over mij’ pagina.
1. Het gaat alleen maar over jou
Ik noemde het al even, je ‘over mij’ pagina gaat niet over jou. Het gaat er vooral om wat jij doet en wat jij voor je bezoekers kunt betekenen.
Wanneer je begint met ‘Mijn naam is Piet, ik ben 28 jaar en ik heb gestudeerd aan de Hogeschool in Rotterdam. Ik woon in het gezellige Rhoon met mijn twee katten. Deze heten Garfield en Minoes …’ dan bestaat er een kans dat je bezoekers afhaken.
Want hoe belangrijk en interessant jij deze informatie misschien vindt, is het niet de informatie die jouw bezoekers nodig hebben om actie te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een product. Er zijn altijd uitzonderingen: wanneer jij kattenproducten verkoopt en jouw katten zijn er enorm blij mee, dan is dit juist wel de informatie die je bezoekers nodig hebben.
Natuurlijk willen ze jou beter leren kennen, maar eerst willen ze antwoord op de vraag ‘what’s in it for me?’ Door eerst meer te vertellen over wat jij voor je bezoekers kunt betekenen, krijg je hun aandacht en zullen zij doorlezen. Noem bijvoorbeeld veel voorkomende problemen; waar lopen jouw bezoekers tegenaan? Hoe kun jij hen helpen? En waarom zouden ze bij jou moeten zijn?
Nu jouw bezoekers weten wat zij van jou kunnen verwachten, is het goed om meer over jezelf te vertellen.
Wat maakt jou ‘jou’? En waarom doe je wat je doet?
Jouw verhaal kan herkenning oproepen, waardoor je bezoekers zich meer verbonden voelen met jou en je bedrijf. Hierdoor zullen zij eerder een bepaalde actie uitvoeren, zoals contact opnemen of een bepaald product kopen.
2. Je schrijft in de derde persoon
Even een testje tussendoor, wat spreekt jou meer aan:
- Bedrijf X heeft 10 jaar ervaring en weet hoe hij jou kan helpen. Hiervoor biedt bedrijf X drie verschillende diensten aan.
- Ik heb 10 jaar ervaring en weet daarom precies hoe ik jou kan helpen. Ik bied drie verschillende diensten aan.
Waarschijnlijk spreekt de tweede versie jou meer aan. Het is persoonlijker, omdat het vanuit de eerste persoon (ik-vorm) is geschreven. Sommige ondernemers schrijven vanuit de derde persoon, als bedrijf, om professioneler en zakelijker over te komen. Maar hierdoor creëer je juist afstand.
Goed om te weten is dat mensen zich identificeren met mensen. Ze herkennen bepaalde dingen bij een ander, kunnen een bepaald gevoel begrijpen en/of hebben dezelfde ervaring. Dit kun je niet hebben met een bedrijf. Daarom is het belangrijk om je tekst persoonlijk te maken en vanuit jezelf te schrijven.
Want nogmaals: als mensen iets herkennen, voelen zij zich verbonden en zullen zij eerder actie ondernemen.
3. Geen call to actions naar je andere pagina’s
Een call to action is een actie waarvan je wilt dat jouw bezoekers hem uitvoeren. Je vindt ze vaak terug als knop op de website met de tekst ‘Ik meld mij aan’ of ‘Neem contact op’.
We hebben vaak de neiging om opzichzelfstaande pagina’s te schrijven, maar alle pagina’s samen vormen een geheel. Namelijk je website. Om dit geheel te laten zien, is het belangrijk om door te verwijzen naar andere pagina’s.

Op je ‘over mij’ pagina vertel je bijvoorbeeld in het kort wat je doet. Door hierbij een call to action te plaatsen met een verwijzing naar je werkwijze of aanbod, help je jouw bezoekers navigeren. Zij kunnen op dat moment besluiten om door te klikken of verder te lezen.
Door call to actions maak je het je bezoekers makkelijk om door te klikken en de informatie te verzamelen die zij nodig hebben om een bepaalde actie uit te voeren.
4. Je kopieert je concurrent
Misschien had jij wat inspiratie nodig voor jouw ‘over mij’ pagina en heb je gekeken bij je concurrenten. Hoe doen zij het? Wat hebben zij erop staan? En met inspiratie opdoen is natuurlijk niets mis, maar soms raken we onszelf kwijt.
Want waar sta jíj voor?
En jouw bedrijf?
Wat vind jij belangrijk?
Wat is je werkwijze?
Je achtergrond, ervaring, kwalificaties?
Begin dit eerst op te schrijven voor jezelf, voordat je bij andere ondernemers gaat kijken. Want door vanuit jouw USP (Unique Selling Point) je ‘over mij’ pagina te schrijven, wordt jouw boodschap krachtiger.
5. Te veel tekst
Je kunt van alles delen op je ‘over mij’ pagina. Wie je bent, wat je bedrijf doet, wie jij helpt, wat je achtergrond is, wat je doelen zijn, je dromen, je hobby’s … noem maar op.
Maar, zoals zo vaak: less is more!

Houd je ‘over mij’ pagina kort en krachtig. Geef je bezoekers een goed beeld van wie jij bent en wat je doet, zonder hen te overladen met informatie. Want hoe meer informatie jouw bezoekers moeten verwerken, hoe groter de kans is dat zij afhaken.
Je bezoekers bezoeken je ‘over mij’ pagina met de gedachte ‘what’s in it for me?’.
Door dit als uitgangspunt te gebruiken, zorg je ervoor dat jouw ‘over mij’ tekst precies aansluit bij hun behoeften. Kruip in de hoofden van je bezoekers en vraag je af wat zij moeten weten om tot actie over te gaan. Licht bijvoorbeeld problemen uit waar zij tegenaan lopen en hoe jij deze kunt oplossen.
Maak je ‘over mij’ pagina vooral persoonlijk, zodat je bezoekers jou leren kennen voor meer vertrouwen.
Hoe je dat doet? Check vooral punt 6!
6. Je maakt het niet persoonlijk
In de intro gaf ik al aan dat je ‘over mij’ pagina niet over jou gaat, maar dat betekent niet dat het niet persoonlijk moet zijn.
Wanneer je bezoekers jouw ‘over mij’ pagina bezoeken, willen zij een beter beeld van wie jij bent. Want jij maakt jouw bedrijf uniek en daar zit dus de kracht.
Om persoonlijk te zijn hoef je geen privédingen te delen; deel gewoon jouw verhaal, jouw visie. Bijvoorbeeld de reden waarom je doet wat je doet, waarom jij je bedrijf bent begonnen en waarom jij mensen wilt helpen.
Door het persoonlijk te maken, zorg je voor herkenning. En wij mensen houden nou eenmaal van herkenning, omdat het zo lekker vertrouwd voelt. Benut dit!
Wanneer je alleen maar demografische gegevens deelt en vertelt wat je doet, is het voor je bezoekers lastiger om zich met jou te identificeren. Ook al hebben ze dezelfde leeftijd of komen ze uit dezelfde stad; deze informatie is te oppervlakkig voor jouw bezoekers om een connectie met jou op te bouwen.
Extra tip: wat zou jij van een andere ondernemer willen weten? Schrijf dit op voor je eigen ‘over mij’ pagina.
7. Er staan geen foto’s van jezelf op
Wat is een ‘over mij’ pagina zonder een foto van jezelf?!
Ook al willen je bezoekers een beter beeld hebben van wat je doet en wat je voor hen kunt betekenen, ze willen ook weten wie jij bent. Met een foto maak je jouw ‘over mij’ pagina een stuk persoonlijker en sprekender.

Zorg wel voor een professionele foto, waarbij je gezicht goed te zien is; je bezoekers willen jou kunnen ‘aankijken’. Dus geen wegkijkfoto, een foto waar de nadruk ligt op de omgeving of een slechte selfie.
Mocht je nog geen professionele foto’s hebben, zou ik deze zeker laten maken door een fotograaf gespecialiseerd in branding fotografie. Ik weet dat dit een investering is, maar het is het meer dan waard!
8. Je maakt geen gebruik van leadgeneratie
Met leadgeneratie bedoel ik de manier waarop jij bepaalde gegevens ontvangt van je bezoekers, zoals e-mailadressen.
E-mailadressen zijn enorm waardevol om te hebben, omdat je hen op deze manier op de hoogte kunt houden van acties, je aanbod en ontwikkelingen.
Leadgeneratie kun je op elke pagina toepassen en dus ook op je ‘over mij’ pagina. Bepaal hierbij goed de actie; wat kunnen je bezoekers doen? Kunnen zij zich inschrijven voor je nieuwsbrief of heb je een gratis weggever die je kunt aanbieden? Denk na over wat het best past, zodat het niet overkomt als reclame.
Voorbeeld leadgeneratie op je over mij pagina
Om te laten zien hoe je leadgeneratie kunt toepassen, nemen we even de ‘over mij’ pagina van een business coach als voorbeeld. Je kunt dan denken aan de volgende alinea:
‘Ik merk dat veel ondernemers het lastig vinden om te bepalen welke business coach bij hen past. En dat snap ik; er zijn zo veel verschillende coaches … waar moet je überhaupt allemaal aan denken en op letten?! Naast het coachen van ondernemers, vind ik het belangrijk om mijn kennis met je te delen. Denk aan ontwikkelingen en trends, maar ook waar je rekening mee moet houden. Zo kun jij de afweging maken of mijn coaching bij jou past. Wil je hier meer over weten? Meld je dan gratis aan voor mijn wekelijkse nieuwsbrief met tips over mindset en persoonlijke groei die je nergens anders vindt!’
Misschien viel het jou al op dat ik in dit voorbeeld al wat tips heb verwerkt. Maar hier nog even op een rij:
- Het gaat niet alleen over jou; je speelt in op de behoefte van je bezoekers, namelijk dat zij het lastig vinden om te bepalen welke coach ze nodig hebben voor hun bedrijf.
- Schrijven vanuit de eerste persoon in plaats van de derde persoon.
- Je maakt het authentiek en persoonlijk, omdat je aangeeft wat jíj belangrijk vindt. Je concurrenten kunnen zich bijvoorbeeld focussen op het coachen, maar jij vindt het ook belangrijk om je kennis te delen.
9. Je doet aan keyword stuffing
Herken jij zinnen, zoals: ‘Ik ben een webdesigner die websites maakt voor bedrijven die op zoek zijn naar een webdesigner. Als jij op zoek bent naar een webdesigner dan kan ik een website voor je maken’?
Dit is een typisch voorbeeld van keyword stuffing.
Het is een trucje wat sommige ondernemers toepassen om hun website vindbaarder te maken rond bepaalde zoekwoorden (keywords). En je raadt het misschien al, de keywords in deze zin zijn webdesigner, website en websites.
Ik weet niet wat jij van dit soort zinnen vindt, maar ik irriteer me er altijd aan. Het komt op mij minder authentiek over, waardoor ik het bedrijf direct minder (snel) vertrouw. Ook kan keyword stuffing jouw boodschap onderuit halen. Als je bezoekers duizend keer hetzelfde woord tegenkomen, dan zien zij je boodschap niet meer; ze zijn afgeleid door dat ene woord.
En natuurlijk wil je goed gevonden worden via Google, dat wil iedereen, maar hier zijn ook andere manieren voor. Daarnaast is Google ook een stuk geavanceerder geworden en worden dit soort trucjes eerder afgestraft. Het gaat gelukkig steeds meer om kwaliteit dan om kwantiteit.
Jouw ‘over mij’ pagina verbeteren
Herken jij één of meerdere fouten op jouw ‘over mij’ pagina? Of moet je nog beginnen met schrijven? Een effectieve over mij pagina schrijven is niet zo moeilijk als je denkt, maar het vergt wel wat inspanning. Door de tips te volgen in dit artikel, kun jij een over mij pagina schrijven die zowel persoonlijk als professioneel is, en tegelijkertijd verkeer naar je andere pagina’s sturen en je e-maillijst vergroten. Wanneer jij je tekst gaat aanpassen, maak dan een apart document en begin opnieuw. Door helemaal opnieuw na te denken over de opbouw en inhoud, behaal je meer resultaat dan wanneer je bijvoorbeeld alleen een paar zinnen zou aanpassen.
Dus waar wacht je nog op? Begin vandaag nog met het schrijven van je perfecte over mij pagina!
Lees hier hoe jij in 6 eenvoudige stappen je over mij pagina schrijft.