11 angsten die je tegenhouden om te starten met bloggen en hoe je ze overwint

angsten-die-je-tegenhouden-om-blog-artikel-schrijven

Krijg je al zwetenden handen als je denkt aan bloggen?

Al die uuuuren tijd die erin gaan zitten om een masterpiece te schrijven.

Bang voor wat anderen er van gaan vinden?

Is het wel goed genoeg?

Kom je wel echt over als de expert die je bent?

Of heb je gewoon geel flauw idee waar je ooit moet beginnen? 

Ik snap je heel goed, want ook ik heb meerdere keren oog in oog gestaan met het schrijven van mijn eerste blog artikel. En ook ik zag een heleboel obstakels op mijn weg. Maar ik wist hoeveel effect bloggen voor mijn bedrijf, voor mijzelf en voor mijn klanten kon hebben en ben de strijd met mijn blogangst aangegaan. 

Het is zo zonde om je tegen te laten houden door je angsten om te starten met bloggen want het kan je zoveel opleveren. 

Daarom deel ik de 11 meest voorkomende angsten en uitdagingen én hoe je hiermee kunt omgaan, zodat jij vandaag de eerste stap zet om blogartikelen te schrijven!

Geen excuses meer en tijd om voor eens en altijd af te rekenen met blog angst.

De 11 meest voorkomende angsten en uitdagingen die coaches tegenhouden om te starten met het schrijven van blogartikelen (en wat je eraan kunt doen)

1. Geen tijd om te bloggen

Één van het meest gebruikte excuus is “IK HEB GEEN TIJD“.

Waarschijnlijk ben je bang dat het je te veel tijd gaat kosten en daarom begin je er maar niet aan. 

Ja, bloggen kost tijd. Ik heb geen magische formule voor je die ervoor zorgt dat je binnen 10 minuten een waardevol artikel online hebt. En ik hoor je denken “ChatGPT”. Tuurlijk kun je dit als hulpmiddel gebruiken, maar een echt goed artikel kan alleen van de master zelf komen. JIJ. 

Wel kun je al een heleboel tijd besparen door te werken met een systeem. Een stappenplan met alle stappen die je moet doen voor je een blog artikel online hebt staan. Maak een document waar je de hele outline (het concept, het idee) van je blog schrijft VOORDAT je begint met het echte schrijf werk. 

En denk ook aan het batchen van verschillende taken. Schrijf bijvoorbeeld eerst 10 blog outlines zodat je het bedenken van je blogonderwerpen, titels en concepten allemaal klaar hebt. Daarna als je je blog wilt schrijven pak je één van je outlines of één van de onderwerpen waar jij op dat moment inspiratie voor hebt en begin je met schrijven. 

👉 Extra hulp nodig? Download onze gratis blog outline template in Google Docs zodat jij in minder tijd nog betere blogs online gooit

blog-artikel-schrijven-zonder-angst

2. Hoe begin je met bloggen

Wanneer je wilt gaan bloggen komt er zo veel informatie op je af, waardoor je niet weet waar je moet beginnen. Denk aan onderwerpen bedenken, zoekwoordenonderzoek (SEO), het bepalen van de opbouw, een sterke blogtitel, de juiste call to action … hierdoor zie je door de bomen het bos niet meer en voelt bloggen als een hele opgave. Met als gevolg dat je gefrustreerd raakt, het telkens uitstelt en er uiteindelijk niet meer aan begint.

Zoals ik al eerder zij werkt het om een stappenplan te hebben. Maak een planning en schrijf de actiestappen op die nodig zijn om dat blog artikel te schrijven. Op deze manier maak je het behapbaar en bouw jij je blogartikel stap voor stap op. Denk bijvoorbeeld aan brainstormen over de inhoud, een goede titel bedenken en onderzoek naar de juiste onderwerpen en zoekwoorden. Zo ga je gericht te werk en doordat je telkens iets kunt afvinken, blijf je gemotiveerd! Hoe vaker jij deze stappen herhaalt, hoe makkelijker bloggen wordt. 

3. De angst om te falen

Misschien ben je bang om te falen met je blog. Bang dat niemand jouw blog leuk vindt. Bang dat je er geen klanten uithaalt of bang dat je klasgenootjes van vroeger er iets van vinden. 

Maar als je net zoals mij graag wil blijven groeien dan weet je dat falen een belangrijk onderdeel is van groei. En als je wil groeien met je business moet je groeien als persoon. Je angsten aankijken en er gewoon voor gaan. 

Zoals Denzel Washington ooit zei: “If You Don’t Fail You’re Not Even Trying.”

Wanneer jij je angst accepteert, kun je het loslaten. Want ja er zullen mensen zijn die je blog niet leuk of interessant vinden, maar het gaat om de mensen die jij wél aanspreekt!

De groep die wel interesse heeft in wat jij te zeggen hebt. Dat is je focus. Onthoud voor wie jij schrijft en wie je lezers zijn (en dat zijn niet je oud klasgenootjes ;)).

Gratis download

Blog OUTLINE & COpy SCRipt TEMPLATE

Verbeter de kwaliteit & conversies van je blog artikel met onze blog outline template.

4. Gebrek aan motivatie

Aangezien bloggen (in het begin) best wel wat tijd kost en het je niet direct iets oplevert, is het makkelijk om je motivatie te verliezen. Wanneer je merkt dat je geen motivatie hebt om blogartikelen te schrijven, maak dan duidelijk voor jezelf waarom je wilt bloggen.

Wat wil je dat het je oplevert? Maak dit zo concreet mogelijk! Denk bijvoorbeeld aan een bepaald aantal lezers of doorkliks per blogartikel. 

Wanneer je duidelijk hebt waarvoor je het doet, is het makkelijker om gemotiveerd te blijven. Daarnaast helpt het om je resultaten inzichtelijk te maken, zodat jij jouw blog ziet groeien. 

Vind je bloggen niet leuk? Vraag jezelf dan af of dit dé manier is voor jou om je kennis en expertise te delen. Want als je iets niet leuk vindt om te doen, is het heel lastig om jezelf te blijven motiveren.

Daarbij wil ik wel zeggen dat sommige dingen in het begin minder leuk zijn, omdat ze moeilijk zijn want we kennen het nog niet. Als je eenmaal de blogschrijf flow te pakken hebt kan het maar zo zijn dat je blog na blog tevoorschijn tovert zonder de moeite die het je de eerste keren kostte. 

En vergeet niet: bloggen is een langetermijnstrategie voor het groeien van je business. Consistentie en geduld is key.

5. Perfectionisme

Zoals de meeste ondernemers is er een grote kans dat jij ook last hebt van perfectionisme. En heel eerlijk zie ik het als een kracht, maar je moet weten wanneer genoeg, genoeg is. 

Perfectie is een illusie en subjectief. Wat jij perfect vind kan een ander het slechtste ooit vinden. Daarom heb ik voor mijzelf altijd een regel. 

“Liever 10x een 8 dan 1x een 10”

Alles 100 keer nalopen op spelfouten en de juiste zinopbouw is zonde van je tijd. Het gaat erom dat je de boodschap overbrengt. Wat wil jij meegeven aan je lezer, wat wil je dat ze leren, weten, voelen en ervaren na het lezen van je blog. 

Tuurlijk wil je geen rare spelfouten en tuurlijk wil je dat je zinnen kloppen. Maar vaak blijven we hangen in verbeteren en perfectioneren. 

Laat je perfectionisme niet in de weg staan van het schrijven en online zetten van je blog artikelen. Waarschijnlijk is hij al goed genoeg.

Ga voor die 8. Niet voor die 10. 

blog-angsten

6. Overdenken en overanalyseren

Hier ben ik zelf heel erg goed in. 

Wanneer je begint met bloggen kun je gemakkelijk vastlopen in het overdenken en overanalyseren van jouw blogartikel. Je let op elk detail, vraagt je af of alles erin staat, of het goed leesbaar is, je denkt uren na over “de perfecte” call to action of titel … kleine dingen die in jouw ogen van wereldbelang lijken, maar geloof me: het valt je lezers niet eens op. 

Focus je daarom op het grotere plaatje, namelijk het delen van jouw blogartikel. Je wilt meer mensen bereiken, jouw kennis delen en potentiële klanten op weg helpen. Dit kun je alleen maar doen door te beginnen.

Wanneer je blijft hangen in het overdenken en overanalyseren deel je uiteindelijk niets en gaat de waarde die jij had kunnen toevoegen, verloren. Zonde toch? 

Overdenken en overanalyseren komt vaak voort uit onzekerheid en angst. Vergeet niet dat je het verdient om gehoord te worden en dat jouw expertise waardevol is om te delen. Geloof in jezelf!

7. Imposter syndroom

Is het weer zover…? Ja hoor, het imposter syndroom komt weer om de hoek kijken. We kennen het maar al te goed, maar verschuil je er niet achter! Hoe groot deze ook is. 

Dit is het moment dat je aan jezelf laat zien wat je allemaal kan en al hebt bereikt. De kennis die je hebt en de mensen die je hebt geholpen. 

Zoek bewijs van dat je het kunt en dat je waarde toevoegt. Kijk bijvoorbeeld naar succesvolle social media posts die je hebt geplaatst en maak er blogartikelen van. Op deze manier heb je al een begin en weet je zeker dat mensen het onderwerp interessant vinden. 

8. Negatieve gedachtes die in de weg zitten

‘Wie zit hier nou op te wachten?’, ‘het levert me toch niets op’, ‘niemand gaat mijn blog lezen’ … je focust je op de negatieve dingen, waardoor je het voor jezelf alleen maar moeilijker maakt. 

Wanneer jij vooral bezig bent met waarom je niet zou moeten bloggen, creëer je een enorme drempel voor jezelf. Merk je dat jij soms negatief denkt over bloggen? Schrijf dan alle kansen op, bijvoorbeeld: welke mogelijkheden kunnen er ontstaan wanneer je blogartikelen deelt? Draai het om en maak de kansen tastbaar, zodat je voor ogen houdt waarom je het wél wilt doen.

Daarnaast is het belangrijk om jezelf wat tijd te gunnen. Het zou natuurlijk geweldig zijn als je direct na het plaatsen van je eerste blogartikel duizenden lezers hebt, maar die kans is heel klein. 

Wanneer je net begint met bloggen kan het zijn dat je 0 of tientallen lezers hebt en dat is oké. Een blog moet groeien, dus zie de beginperiode als opstarttijd om dingen te ontdekken en uit te proberen.

Gratis download

Blog OUTLINE & COpy SCRipt TEMPLATE

Verbeter de kwaliteit & conversies van je blog artikel met onze blog outline template.

9. Vergelijken met anderen

Het is zo verleidelijk om te doen, maar eigenlijk levert het je nooit wat op. Ik heb het over jezelf vergelijken met anderen. Misschien wil je inspiratie opdoen en kijk je naar waar anderen over bloggen. Dat is natuurlijk helemaal prima. 

Maar het kan ook zijn dat je ziet hoeveel er al over “jouw” onderwerpen wordt geschreven en dat jij je afvraagt of je nog iets kunt toevoegen. Of je leest blogartikelen van ervaren bloggers en je denkt dat je nooit hetzelfde niveau bereikt, waardoor je afhaakt.

Het is ontzettend belangrijk om je op je eigen proces en blog te richten.

Zoals Jordan Peterson mooi zegt: “Vergelijk jezelf met wie je gisteren was, niet met wie iemand anders vandaag is”.

Schrijf voor jezelf op wat jíj wilt bereiken en waarover jíj wilt bloggen en laat je niet afleiden door anderen.

10. Geen schrijftalent

Wanneer we denken aan bloggen denken we al snel dat we een schrijftalent moeten zijn, maar dat hoeft echt niet. Het gaat erom dat je vanuit jouw passie en expertise schrijft, zodat je boodschap goed naar voren komt. Wanneer jij je te veel gaat focussen op eventuele foutjes of de zinsopbouw, ga je voorbij aan je doel. Namelijk: je kennis delen en je bereik vergroten.

En tuurlijk wil je dat jouw blogartikelen lekker weglezen, maar begin eerst met schrijven en kijk dan of je bepaalde aspecten kunt verbeteren. Je zult zien dat het steeds makkelijker gaat!

angsten-die-je-tegenhouden-blog-artikel-schrijven

11. Gebrek aan inspiratie

Deze is ook makkelijk om je achter te verstoppen.

“Geen inspiratie vandaag, ja dan houdt het op”. 

Zonder inspiratie kun je natuurlijk geen blog artikel schrijven. Of toch wel? 

Want hoe kan het nou zijn dat je altijd zoveel kennis, ervaring en ideeën hebt om te delen met anderen en dan ga je een blog schijven en ineens is alles weg. 

Mijn ervaring is dat “Ik heb geen inspiratie, dus andere keer beter” gewoon een excuus is geen moeite te doen. Want ik geloof dat je met een klein zetje jouw inspiratieput kunt laten overspoelen. 

Het begint met iets kleins, zoals een quote, een bladzijde uit een boek, een rondje wandelen of een gesprek met een vriend. 

Hier nog een aantal tips om altijd inspiratie te hebben:

  • Schrijf jouw hoofdonderwerpen op en ga brainstormen. Over welke onderwerpen wil jij als coach delen? Denk aan vragen die je krijgt, de methode die je toepast, pijnpunten van cliënten en de resultaten die jij behaalt.
  • Benut bestaande content. We hebben vaak de neiging om telkens het wiel opnieuw uit te vinden, maar 9 van de 10 keer hebben we al enorm veel content tot onze beschikking. Denk aan social media posts, mailings, een e-book, een masterclass … bekijk al deze content en haal hier inspiratie uit.
  • Googel je blogideeën. Wanneer mensen een vraag hebben, dan stellen ze ‘m vaak via Google. Benut deze input en informatie voor jouw blogartikelen. 
  • Misschien heb je net zoals mij overal aantekeningen en noties staan. Loop hier eens doorheen en binnen no-time vind je een topic en begint de inspiratie los te barsten en is er geen stoppen meer tot jouw blog online staat.  

Belangrijk tijdens het opwekken van je inspiratie is dat op dat moment niks moet. Uit de focus mode in de relaxte modus. Creativiteit werkt niet als je het in een hokje stopt. 

Vind je het bedenken van onderwerpen lastig? Lees dan dit artikel waarin ik je help hoe je onbeperkt blog onderwerpen kunt verzinnen, zodat jij nooit meer zonder ideeën zit. 

Een extra boost om te bloggen

Als laatste wil ik je een extra boost meegeven om te beginnen met bloggen. Daarom deel ik nog een aantal tips en redenen waarom nu een goed moment is om te starten met jouw eerste blogartikel:

  • Relax en geniet van het proces. Het is iets nieuws, dus zie het als een leuke uitdaging of als een mooie ontwikkeling van jouw bedrijf.
  • Durf te experimenteren. Zoals ik al zei: het hoeft niet perfect te zijn. Experimenteer en ontdek welke onderwerpen aanslaan, zodat je hier nog meer blogartikelen over kunt schrijven. 
  • Deel wat jij leuk vindt! Het fijne aan een blog is dat jij zelf bepaalt wat je wel en niet deelt. Dus schrijf vooral blogartikelen over onderwerpen waar je blij van wordt. 
  • Laat je niet leiden door wat anderen eventueel denken of vinden. Het gaat om jou en jouw lezers, niet om mensen van vroeger of andere coaches.
  • Google gaat goed op content en het schrijven en plaatsen van blog artikelen op je website zorgt voor een betere vindbaarheid van je website. 
  • Start met het bouwen aan jouw content fundering. Want deze waardevolle content die jij schrijft, kun je keer op keer opnieuw gebruiken. In social posts, e-mail marekting of als basis voor een e-book. 

Nu jij bewust bent van wat je tegenhoudt om te starten met bloggen en wat je kunt doen om dit te overwinnen is er geen weg meer terug.

Jouw eerste blog start vandaag!

Hey!

Mijn naam is Jasper.

Webdesign & marketing nerd met een passie voor psychologie, leefstijl en persoonlijke ontwikkeling.

Ik help coaches, personal brands en experts met het visueel maken van hun verhaal door sterke branding, websites, sales funnels & strategieën die zorgen voor verbinding, overtuiging en meer sales.

Het is mijn missie om van jouw website een tool te maken die jouw bedrijf helpt groeien, zodat jij nog meer kan doen waar jij van droomt! 💖 

Dit vind je misschien ook leuk...

gratis Downloads

High-Converting Homepagina Blueprint

26-stappen Website Onderhoud Checklist

Blog Outline & Copy Script Template

Website-fotoshoot-planner

Website Fotoshoot Planner

Waar mag ik de Blog Outline & Copy Script Template naartoe sturen?

Gratis Download

Homepagina Blueprint voor Coaches & Personal Brands

Ontdek precies welke onderdelen jouw homepagina nodig heeft om de juiste bezoekers aan te trekken 🚀