Website Onderhoud: De Ultieme Gids + Gratis Checklist

de-ultieme-website-onderhoud-gids-+-google-docs-26-stappen-checklist

Yes, je website is klaar dus lanceren maar! Vaak zien we het lanceren van onze website als een mijlpaal. We werken er weken, of soms maanden aan en we willen het eindresultaat (eindelijk) met de rest van de wereld delen! Maar de lancering van je website is niet het einde. Dan begint de fun pas. Marketing, optimaliseren en tweaken voor maximaal resultaat. En… website onderhoud.

Iets minder leuk om te doen, maar het NIET doen is geen optie. Je wilt niet dat je investering voor niks is geweest en je website je onnodig extra tijd en geld gaat kosten. 

Ik heb gemerkt dat heel veel ondernemers veel vragen hebben rondom het onderhouden van hun website, daarom vertel ik er graag meer over. 

Laten we erin duiken! 

26-stappen-website-onderhoud-checklist
GRATIS DOWNLOAD 🚀

26 stappen checklist voor jouw website onderhoud

Voorkom erros, hackers, spam en een website die niet meer werkt met deze complete website onderhoud checklist.
waarom-website-onderhoud-zo-belangrijk-is

Wat is website onderhoud?

Website onderhoud is een soort doorlopende verzekering die ervoor zorgt dat jouw website altijd up up date is en goed werkt. Net zoals het handig is om regelmatig je auto een onderhoudsbeurt te geven is dat met een website net zo. 

Denk aan het vernieuwen van je content, maar ook aan updates van je plugins en thema, security checks en back-ups om je website veilig en up & running te houden.

Uit een onderzoek is gebleken dat 1 op de 25 WordPress websites wordt gehackt. Hiervan zijn in 92.81% van de gevallen de plugins de oorzaak. Wat ook opvalt is dat 91.38% van deze plugins de gratis plugins zijn die zorgen voor een beveiligingsrisico. Daarom gebruiken wij zo min mogelijk plugins en raden wij aan om onnodige plugins te verwijderen en de rest wekelijks te updaten.

Jouw website bestaat uit verschillende onderdelen die dagelijks, wekelijks, maandelijks, elk kwartaal en jaarlijks aandacht en zorg nodig hebben. Met een website onderhoudspakket zorg je ervoor dat jouw website goed onderhouden wordt en bespaar je zelf enorm veel tijd en geld! 

Waarom is website onderhoud belangrijk?

Als jij niet elke week of elke maand je website laat onderhouden door iemand die daar verstand van heeft dan is er een grote kans dat je website ineens niet meer werkt zoals je zou willen. 

Vroeger dacht ik ook dat mijn auto geen onderhoud nodig had en dat als er en probleem ontstond ik het dan wel ging oplossen. Natuurlijk ging dit een hele tijd goed totdat mijn auto ineens een error had. De kosten voor het laten maken? 1500 euro. Had ik mijn reguliere onderhoud gedaan dan waren deze kosten er niet geweest. 

Met je website is dit net zo. 

Je MOET echt je wekelijkse en maandelijkse website onderhoud doen om allerlei nare website problemen te voorkomen. Denk aan:

  • Hackers die op je website komen
  • Veel spam berichten op je website en in je mail  
  • Een langzame website
  • Foutmeldingen en errors
  • Knoppen of functies die niet meer werken
  • Vormgeving die niet meer klopt
  • Contactformulieren die niet meer werken 

Al deze problemen zorgen ervoor dat jij bezoekers en potentiële klanten verliest, maar ook dat je je geloofwaardigheid en autoriteit als expert kwijtraakt. Als jij je website niet in perfecte staat hebt hoe kunnen mensen jou dan vertrouwen om mee samen te werken? Je wil niet het idee geven dat je de kantjes er vanaf loopt of dat je maar wat doet. Dat is niet het type ondernemer die jij bent. 

Website onderhoud is bedoeld om problemen voor te zijn, want voorkomen is beter dan genezen. En als er dan toch een probleem ontstaat, dan heb je een kort lijntje met je webdesigner om het op te lossen. Wel zo fijn.  

Wat kost website onderhoud?

Wat kost het om een website te onderhouden? De kosten voor het onderhoud van je WordPress website liggen tussen de €25,- en €200,- per maand (afhankelijk van het type onderhoudspakket). Misschien denk je nu dat het goedkoper is om het zelf te doen, maar geloof me: dat is niet zo. Want hoeveel kost het jou als je website niet meer opent? Hoeveel ben je kwijt als je website wordt gehackt? De waarde van een onderhoudspakket voor je website is niet alleen in geld uit te drukken; het levert je ook tijd en zekerheid op en vooral geen zorgen om een goede werking van je website. 

Waarom zo’n groot verschil in de kosten van website onderhoud? Stel jij hebt een website met bijvoorbeeld een webshop functie of meer dan 10 pagina’s dan kost het meer tijd om dit allemaal te onderhouden. Daarnaast kan het zijn dat je misschien een optie wilt hebben waarbij je maandelijks een uur aan website optimalisaties krijgt waarbij er gekeken wordt naar je bezoekersaantallen via Google Analytics en Google Search Console om je website te optimaliseren voor meer bezoekers en conversies. 

WordPress website laten onderhouden

Stel je hebt besloten dat je niet net zoals ik met mijn auto ben omgegaan met je website wilt omgaan (verstandig). En je website zelf onderhouden is niet iets wat op je favoriete-dingen-om-te-doen lijstje staat. Dan vraag je je misschien af… wat heb ik minimaal nodig om mijn website veilig en up-to-date te houden.

Vaak wordt de hosting (de schijfruimte die je huurt waar jouw website en e-mail op staat) gecombineerd met een onderhoudspakket voor je website. Persoonlijk zou ik ervoor kiezen om dit in één pakket te nemen zodat je altijd 1 aanspreekpunt hebt voor alles rondom je website, e-mail en domeinnaam.  

De basics die je nodig hebt voor jouw website onderhoud: 

  • Hosting, e-mail en domeinnaam
  • Premium plugin die je website 24/7 beveiligd tegen hackers & spam
  • SSL-certificaat (zorgt voor een veilige verbinding en voorkomt dat je browser je website als onveilig weergeeft) 
  • Dagelijkse back-ups van je website (vaak via de hosting partij, maar zorg ervoor dat ook jouw webdesigner elke dag een eigen off-site back-up maakt) 
  • Wekelijkse updates van je plugins, thema & WordPress
  • Wekelijkse security check
  • Uptime monitor (checkt om de 5 minuten of je website online zichtbaar is en stuurt een melding als deze offline is zodat er direct actie ondernomen kan worden)
  • Telefonisch, Whatsapp of mail contact voor direct support als je zelf iets spot wat niet goed werkt op je website.
26-stappen-website-onderhoud-checklist
GRATIS DOWNLOAD 🚀

26 stappen checklist voor jouw website onderhoud

Voorkom erros, hackers, spam en een website die niet meer werkt met deze complete website onderhoud checklist.

Zelf je website onderhoud doen

Misschien ben je technisch wel handig of heb je wat tijd over en denk je hey ik ga dit onderhoud lekker zelf doen. Misschien lijkt je dit een goede manier om wat te besparen op je maandelijkse kosten. Maar hoeveel ben je kwijt per maand als je zelf je website onderhoud doet? 

Ik zet de kosten van de basics die je nodig hebt voor je op een rijtje: 

  • Domeinnaam 12 euro per jaar
  • Hosting & e-mail 100 euro per jaar 
  • Professionele back-up plugin 55 euro per jaar 
  • Professionele beveiliging plugin 100 euro per jaar
  • Uptime monitor 180 per jaar

Dat is ongeveer 37 euro per maand. 

En dan heb je nog de kosten in tijd. Want je moet je website handmatig updaten en handmatig controleren op veiligheidsissues. Daarna wil je alle pagina’s nog even nalopen om te checken of alles nog goed werkt.  

Belangrijk om rekening me te houden is het volgende. Er bestaat een kans dat na het updaten iets niet meer goed werkt of dat je niet eens meer bij je website kan komen. Ik heb het zelf vaak genoeg meegemaakt dat na een update de hele website een error gaf en ik op geen mogelijke manier meer kon inloggen. Soms geeft hij een conflict met een plugin en moet je deze via de database uitschakelen om weer in je website te komen. Ja ik weet het… webdesigner zijn is geen makkelijk beroep. 

Het is dus handig als je hier verstand van hebt, want je hebt geen zin om voor 70-120 euro per uur een webdesigner of webdeveloper in te schakelen om dit op te lossen. Laat staan het hele gedoe dat het met zich mee brengt. 

waarom-website-onderhoud-zo-belangrijk-is

De 7 grootste voordelen van website onderhoud

Of je nou je website onderhoud door iemand laat doen of dat je het zelf doet. Ik licht graag de 7 grootste voordelen uit van een website onderhoudspakket. Zo weet jij precies wat je ervan kunt verwachten en welke waarde het voor jou heeft.

1. Voorkom foutmeldingen, errors en het kwijtraken van informatie

Misschien vind je het wel heel leuk om met je eigen website bezig te zijn, maar het is niet altijd zonder risico. Misschien installeer je plugins die niet goed werken met je WordPress versie of thema, je verwijdert per ongeluk een belangrijk stukje code waardoor je website niet meer goed laadt of je bent van alles aan het uitproberen en opeens werkt Ctrl + Z niet meer … het herstellen kost veel tijd. Onnodig veel tijd, want met een onderhoudspakket kun je dit allemaal uit handen geven aan je webdesigner. Hij of zij zorgt ervoor dat alles achter de schermen klopt, zodat jouw website goed werkt. 

2. Bespaar geld op je hosting en domeinnaam

Hosting is het stukje internet wat jij ‘krijgt’ waarop jouw website mag staan. En je domeinnaam is de naam waarop mensen je website kunnen vinden. Hiervoor betaal je per maand of per jaar een bepaald bedrag. 

Je kent waarschijnlijk partijen die voor een paar euro hosting aanbieden en dit klinkt lekker goedkoop, maar je kunt beter kiezen voor een alles-in-één website onderhoud pakket. Vaak is hosting, een domeinnaam en e-mailadres al inbegrepen, waardoor je veel geld kunt besparen en er meer voor terugkrijgt. 

Daarnaast is het ook een stuk fijner om alles bij één partij te hebben. Zo kun je snel schakelen, weet je waar je aan toe bent en voorkom je eventuele miscommunicatie tussen partijen. 

3. Bescherming tegen hackers & spam

Je mooie website in één keer verdwenen of je website wordt door een hacker gebruikt om fake news te verspreiden (de gekke dingen die ze allemaal doen) … zo vervelend en de kans dat je je website terugkrijgt is heel klein. Stomme hackers. 

Zorg dat website hackers geen kans krijgen met een veilige website.

Daarom is het belangrijk om je website goed te beschermen en dat begint met een SSL-certificaat; dit is het slotje wat je vaak ziet in de adresbalk van je browser. Niet elke webhosting provider heeft dit automatisch, maar vaak zit dit wel standaard in een onderhoudspakket.  

Met een professionele security plugin houdt jij de bad guys (en girls en katten?) buiten de deur. Hiermee worden verdachte activiteiten in de gaten gehouden, en kun je een wekelijkse of maandelijkse veiligheidscheck doen op je hele website. Ook wordt er vaak gezorgd voor een spamfilter, zoals Google reCAPTCHA. Want je hebt geen zin in 10 e-mails per dag over viagra en bitcoin. 

Denk ook aan Two-factor Authentication zodat je inloggen nog veiliger maakt en de kans dat iemand inbreekt op je website beperkt. 

Wil je weten welke professionele plugins wij gebruiken om de website van onze klanten te beschermen? Download dan onze complete website onderhoud checklist.

4. Voldoende en complete back-ups

Een back-up is een kopie van je website op een bepaald moment. Wanneer je een wijziging aanbrengt die toch niet zo goed uitpakt, wil je dit gemakkelijk en snel kunnen herstellen. Dit doe je door een back-up terug te zetten. 

Maar, wat nou als je geen back-up hebt? Dan kun je door een foutje je website kwijtraken en moet je opnieuw beginnen.  

Het komt ook voor dat je bijvoorbeeld wel een back-up hebt, maar dat deze uit het jaar is dat je nog verstandig back-ups aan het maken was. A long time ago. 

Je content en lay-out is in de tussentijd vast al 20 keer veranderd, dus hier heb je niks meer aan. Al het werk dat je erna in je website hebt gestoken, is weg.  

Met een onderhoudspakket worden er voldoende en complete back-ups gemaakt, waardoor jij je geen zorgen meer hoeft te maken. Bij Coolpixel maken we zelfs meerdere back-ups per dag, zodat je altijd zeker bent van de laatste versie. 

26-stappen-website-onderhoud-checklist
GRATIS DOWNLOAD 🚀

26 stappen checklist voor jouw website onderhoud

Voorkom erros, hackers, spam en een website die niet meer werkt met deze complete website onderhoud checklist.

5. Altijd alles up-to-date

De software, het thema en de plugins van je website zijn continu in ontwikkeling. Om ervoor te zorgen dat je website goed blijft werken, zijn updates vereist. Vaak krijg je hiervan een melding, maar het kost best wel wat tijd en uitzoekwerk; het is namelijk niet vanzelfsprekend dat alles even goed werkt na een update.  

Stel, je gebruikt voor het contactformulier op je website een plugin. Je updatet je thema en opeens werkt je plugin niet goed meer. Bezoekers kunnen hun gegevens nog wel invullen, maar wanneer zij op ‘verzenden’ klikken krijgen zij een foutmelding. Shit! Hoe los je dit op?! 

In een onderhoudspakket wordt hier rekening mee gehouden. Updates worden gecheckt en als deze kloppen, uitgevoerd. Zo hoef jij je geen zorgen te maken dat je website niet meer goed werkt na een update én scheelt het je tijd en uitzoekwerk. 

En sowieso is het dan lekker het pakkie aan van iemand anders. Dus wanneer jij heerlijk aan je cappuccino zit is iemand anders zich druk aan het maken om jouw website. Hoe fijn is dat. Wie kan mijn website onderhoud doen? Iemand?

6. Dagelijks support en bereikbaarheid voor vragen en hulp

Zelf kom je vaak al een heel eind, maar het blijft toch fijn om hulp in te kunnen schakelen. Met support in je onderhoudspakket heb je een kort lijntje met je webdesigner, waardoor je binnen no-time antwoord krijgt op je vragen en issues snel worden verholpen.  

Ook kun je advies vragen, bijvoorbeeld over bepaalde aanpassingen of het thema dat je gebruikt voor je website. Scheelt jou weer tijd om zelf alles uit te zoeken. 

7. Peace of mind

Een website onderhoudspakket bespaart je tijd en geld én zorgt voor rust. Je hoeft je namelijk geen zorgen meer te maken over de veiligheid van je website en allerlei updates. Ook heb je altijd een extra paar ogen tot je beschikking; mocht er iets fout gaan, dan is het zo weer opgelost! 

En dat is heel wat waard. Want waarschijnlijk heb je genoeg andere leukere dingen te doend an beif te zijn met het onderhouden van je website en laat staan je daar druk om te maken. 

Samenvatting

Ik snap je helemaal. Je hebt net veel geld uitgegeven aan een nieuwe website en je wil niet nog meer uitgeven elke maand. Maar je wil natuurlijk wel jouw investering bescherming tegen alle vervelende dingen die ermee kunnen gebeuren. Een onderhoudsplan is een soort verzekering voor jouw website. En je wil op zijn minst je basis onderhoud geregeld hebben. Aan jou om te beslissen of je hier zelf tijd in wilt steken of dat je dit laat doen door iemand die hier ervaring mee heeft.

Hoe dan ook moet je hier actie in ondernemen zodat je niet het risico loopt dat je website ineens niet meer goed werkt of je zelfs alles kwijt bent.

Check ook de 26 stappen checklist die ik zelf gebruik voor het onderhouden van mijn websites. Je kan hem hieronder downloaden.

Wil je dat wij al je zorgen rondom je website onderhoud wegnemen? Stuur ons een berichtje en we bespreken wat mogelijk is.

26-stappen-website-onderhoud-checklist
GRATIS DOWNLOAD 🚀

26 stappen checklist voor jouw website onderhoud

Voorkom erros, hackers, spam en een website die niet meer werkt met deze complete website onderhoud checklist.

Hoe staat het ervoor met jouw website onderhoud? 

Ik hoop dat je wat wijzer bent geworden over waarom je website dagelijks, wekelijks en maandelijks onderhoud nodig heeft en wat de voordelen zijn voor jou. 

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Laat het vooral weten, ik help je graag verder.  

Hey!

Mijn naam is Jasper.

Webdesign & marketing nerd met een passie voor psychologie, leefstijl en persoonlijke ontwikkeling.

Ik help coaches, personal brands en experts met het visueel maken van hun verhaal door sterke branding, websites, sales funnels & strategieën die zorgen voor verbinding, overtuiging en meer sales.

Het is mijn missie om van jouw website een tool te maken die jouw bedrijf helpt groeien, zodat jij nog meer kan doen waar jij van droomt! 💖 

Dit vind je misschien ook leuk...

gratis Downloads

High-Converting Homepagina Blueprint

26-stappen Website Onderhoud Checklist

Blog Outline & Copy Script Template

Website-fotoshoot-planner

Website Fotoshoot Planner

Waar mag ik de website onderhoud checklist naartoe sturen?

Gratis Download

Homepagina Blueprint voor Coaches & Personal Brands

Ontdek precies welke onderdelen jouw homepagina nodig heeft om de juiste bezoekers aan te trekken 🚀