11 manieren om onbeperkt nieuwe blog onderwerpen te verzinnen

blog onderwerpen verzinnen_

Vind je het ook lastig om nieuwe blog onderwerpen te verzinnen? Heb je geen inspiratie of denk je dat je alle onderwerpen wel hebt gehad?

Dan ben je niet de enige. Veel ondernemers vinden het lastig om onderwerpen te verzinnen om over te bloggen. Maar geloof mij, je hebt nog veel meer onderwerpen waar jij het over kunt hebben dan je denkt. Je moet ze alleen nog even vinden. 

En dat is precies waar ik jou in dit artikel mee ga helpen. 

Want hoe fijn zou het zijn als je altijd een voorraad aan blog onderwerpen hebt om over te schrijven? Met genoeg onderwerpen heb je altijd inspiratie, kost het je ook niet zo veel tijd en wordt bloggen een stuk makkelijker. En leuker. 

Ik deel mijn 11 manieren die jij kunt gebruiken zodat je altijd weer nieuwe blog onderwerpen kunt verzinnen, ook als je geen inspiratie hebt. 

>> Lees ook dit blogartikel met de vijf voordelen van bloggen voor jouw bedrijf <<

Altijd blog onderwerpen om over te schrijven

Als ondernemer heb je het al druk genoeg en bloggen doe je er vaak ‘bij’. Maar een goede blog schrijven doe je niet zomaar; je moet een onderwerp bedenken, een doel bepalen, de inhoud schrijven … en vaak lopen we al vast bij het bedenken van een onderwerp. 

Tijd om daar verandering in te brengen met deze 11 manieren om blog onderwerpen te verzinnen.  

1. Maak een lijst met onderwerpen

blog-onderwerpen-verzinnen_03

Waar wil je over bloggen? Wat is jouw expertise? Schrijf al je diensten of producten op en bedenk onderwerpen die daarbij passen.

Ben je bijvoorbeeld fysiotherapeut, dan kan een dienst “manuele therapie” zijn.

Onderwerpen die je daarbij zou kunnen verzinnen zijn:

  • Nekpijn en schouderklachten
  • Rugklachten
  • Sportblessures
  • Houding verbeteren

Schrijf alles op wat er in je opkomt, zonder er al te veel over na te denken. Gebruik deze onderwerpen om blog artikel onderwerpen te verzinnen en koppel deze met je diensten en producten.

Denk na over de onderwerpen die je leuk vindt om te delen. Wanneer je er zelf superenthousiast over bent, is het makkelijker om erover te schrijven en vind je het ook leuk om je er meer in te verdiepen. Hierdoor wordt het een win-winsituatie; voor jou is het interessant en leuk om erover te bloggen én je ideale klant krijgt op een laagdrempelige manier een beter beeld van jouw kennis en expertise. 

2. Sla al je blog ideeën op 

Je weet hoe het gaat: je gaat er helemaal voor zitten, toetsenbord in de aanslag en dan… niks. 😖 Nul inspiratie en je hebt echt geen idee waarover je wil schrijven. 

Je laat het maar voor wat het is en gaat andere dingen doen. En dan ineens… tijdens een wandeling, onder de douche of tijdens het reizen. Allemaal ideeën voor je blog artikel.

Inspiratie komt vaak op de momenten als we er juist net niet mee bezig zijn. En dan wil je dit idee natuurlijk snel ergens opslaan voor je het vergeet. 

Maak een notitie lijst of kladblok aan op je telefoon via een notities app of via de cloud. Belangrijk is dat je er snel en makkelijk bij kan. Zo heb ik al heel wat ideeën vastgelegd tijdens het fietsen naar mijn ouders of tijdens mijn wandelingetje in het park. 🌳  

Gratis download

Blog OUTLINE & COpy SCRipt TEMPLATE

Verbeter de kwaliteit & conversies van je blog artikel met onze blog outline template.

3. Schrijf alle vragen op die je krijgt

blog-onderwerpen-verzinnen_04

Wat zijn vragen die jouw (potentiële) klanten hebben rondom je aanbod? Welke vragen krijg je dagelijks? Deze vragen kun je gebruiken als inspiratie voor een blog artikel. 

Denk bijvoorbeeld aan vragen die worden gesteld tijdens een kennismakingsgesprek, sales gesprek of op social media. 

Je doelgroep is actief op zoek naar meer informatie. En om antwoord te krijgen op de vragen die ze hebben is Google nog steeds hun beste vriend. Wat betekent dat Google ook jouw beste vriend is. 

Als jij waardevolle blog artikelen schrijft waarin jij antwoord geeft op de vragen van jouw doelgroep dan kun je hiermee zorgen dat jij je bereik vergroot en meer potentiële klanten op je website krijgt. 

Jij beantwoordt hun vraag. Zij voelen zich geholpen. En als ze meer hulp nodig hebben dan ben jij daar om ze verder te helpen.

4. Zoek in Google op je eigen blog ideeën

🔍 Door je eigen blog ideeën te googelen krijg je een beter beeld van de relevantie; is het inderdaad een interessant blog onderwerp? 

Wat zo fijn is aan Google, is dat het meer laat zien dan alleen jouw zoekopdracht. Je krijgt namelijk ook gerelateerde zoekopdrachten te zien en een lijst met populaire vragen die mensen hebben rondom jouw onderwerp.

Dit is goud waard! Want Google weet precies waar mensen veel naar zoeken en koppelt dit aan jouw zoekopdracht. Voor jou is dit dus een bron van inspiratie voor goede blog ideeën.

Als voorbeeld heb ik gezocht op het onderwerp ‘houding verbeteren’ uit onze lijst met het hoofdonderwerp ‘manuele therapie’. 

Na de eerste website in de zoekresultaten zie je een gedeelte “Anderen willen dit weten”

En als je helemaal naar onderen scrolt dan zie je het gedeelte “Gerelateerde zoekopdrachten” staan. 

Gebruik deze relevante zoekopdrachten voor jouw blog artikelen. 

Blog onderwerpen die je zou kunnen bedenken voor deze zoekresultaten zijn bijvoorbeeld:  “Hoe kun je je houding verbeteren in 7 stappen met manuele therapie” en “Hoe krijg je een kromme rug recht met slechts één oefening”. 

Zorg er wel voor dat je alleen blogt over relevante onderwerpen voor jouw business. Als je over van alles en nog wat blogt, word je ook gevonden door alles en iedereen en bereik je minder goed jouw doelgroep.

🤫 Geheime tip: als jij één van de dropdowns opent bij “Anderen willen dit weten” dan komen er twee nieuwe gerelateerde opdrachten bij. Check dus goed wat je interessant vindt en klik deze aan. En ploep ineens twee nieuwe. Geen dank.

5. In de boeken duiken

Boeken komen op de markt door bepaalde behoeften en interesses; mensen willen iets weten, leren of ervaren. Speel in op deze behoeften en interesses met jouw blog.

Blijf op de hoogte van de nieuwste boeken binnen jouw niche en gebruik ze ter inspiratie voor je blogartikelen. 

Je hoeft ze niet helemaal te lezen, maar kijk bijvoorbeeld naar de inhoudsopgave van een boek voor interessante onderwerpen die je zou kunnen gebruiken.

Kijk op Amazon of Bol.com wat de nieuwste boeken zijn in jouw niche (dit zijn onderwerpen die mensen nu interessant vinden) en welke boeken een hoge beoordeling hebben. Lees ook de reviews en comments van lezers.

blog-ideeën-verzinnen-boeken
Bol.com

6. Bekijk of geef webinars

Webinars zijn vaak gratis en bedoeld om een inkijkje te geven in jouw werk om je doelgroep enthousiast te maken over je aanbod. Deelnemers willen vooral kennis opdoen en stellen daarom heel veel vragen. Sla de vragen op die je tegenkomt en gebruik ze voor je blogartikelen. De kans is namelijk groot dat ze dezelfde vragen googelen. 

Je kunt webinars volgen van andere ondernemers in je niche of er zelf één geven, dat maakt niet uit. Als je een webinar kijkt van iemand anders wacht dan zeker tot het einde, want een goede webinar sluit af met een vragen rondje voor de deelnemers. Dat is waar jij toeslaat.

7. Social media voor blog onderwerpen

blog-onderwerpen-verzinnen_05

Net zoals mensen in Google antwoorden zoeken op hun vragen doen ze dat ook via social media. 

Op Facebook heb je heel veel verschillende groepen over diverse onderwerpen en niches. Je hebt bijvoorbeeld ondernemersgroepen en hier worden allerlei vragen gesteld. Van ‘waar moet ik op letten als ik belastingaangifte doe?’, tot aan ‘wat zijn do’s en don’ts op marketinggebied?’. 

Pinterest zit ook boordevol inspiratie! Er worden zowel Nederlandse als Engelstalige posts gedeeld, waardoor je enorm veel input krijgt voor jouw blogartikelen. Je hoeft niet direct alles uit te werken; zet bijvoorbeeld inspirerende posts op een apart bord en categoriseer ze per hoofdonderwerp. 

Op social media kun je natuurlijk ook andere ondernemers in jouw niche volgen en kijken wat er bij hen leeft. Delen zij bijvoorbeeld hun visie en heb jij er een hele andere kijk op? Deel deze dan. 

8. Maak gebruik van Q&A platformen

Er zijn zo veel manieren en media om op ideeën te komen, je moet ze alleen kennen. Quora en Reddit zijn bijvoorbeeld twee platformen waar je veel inspiratie kunt opdoen. Dit zijn de zogenoemde Q&A platformen. Question & Answer. Vaak kom je hier terecht als je geen antwoord op je vraag kan vinden via de bekende weg zoals Google. 

Mensen stellen hier hun vraag en vervolgens reageren andere mensen hierop met een antwoord. Per vraag heb je vaak meerdere antwoorden wat je weer super veel mogelijkheden en ideeën geeft voor je artikel. 

Quora

Zoek hier naar vragen die worden gesteld rondom jouw niche. Let op dat je hier niet verdwaald want voor je het weet ben je en paar uur verder. Tip: zet een timer van bijvoorbeeld een uur en in die tijd schrijf je zoveel mogelijk ideeën op.

Op Reddit kun je ook verschillende groepen/community’s volgen waar mensen informatie delen over een specifiek onderwerp. Je kan het zo gek niet bedenken en het bestaat. Denk goed na welke groepen jouw ideale kant zou volgen of volg groepen die passen bij jouw niche en interesses. 

9. Laat het universum je een handje helpen

Alles en overal is blog inspiratie, je moet er alleen voor openstaan. Zoals eerder gezegd, als je er niet mee bezig bent dan ineens komen de ideeën. 

Dus in plaats van dit aan het toeval overlaten gaan we bewust even niks doen en lekker ontspannen. Maar we planten wel stiekem het idee in ons hoofd dat we een blog artikel willen schrijven over een bepaald onderwerp. 

Nu ga je lekker een wandeling maken, ergens in het park op een bankje naar de eendjes kijken of naar je favoriete winkel toe. Even eruit noemen ze dat ook wel. Sta open voor alles om je heen en laat alles lekker zijn zoals het is. 

En dan ineens… BLOG IDEE! ✨

Bedankt universum, bedankt eendjes en snel je idee opschrijven zodat je het niet vergeet.  

10. Gratis online tools

Er zijn verschillende tools die je kunt gebruiken om onderzoek te doen naar relevante zoekwoorden (onderwerpen) voor jouw blog artikelen. Er is één gratis tool die ik graag met je wil delen. Deze is super eenvoudig te gebruiken via je browser door gewoon naar een website te gaan. Deze tool heet Answer the Public

Het is een krachtige tool die jouw inzicht geeft in alle vragen die mensen hebben rondom jouw onderwerp. Het haalt data van onder andere Google, maar het is veel uitgebreider en geeft je enorm veel zoekopdrachten die jij kunt gebuiken.    

blog onderwerp verzinnen via Answer The Public

Hoe het werkt? 

Het is heel simpel. Vul één of twee woorden in en zet hem op Nederlands. Daarna klik je op zoeken en wordt de data voor je verzameld. Check daarna alles wat je ziet en schrijf direct alle ideeën op die je krijgt voor een blog artikel. 

11. Kijk af bij anderen  

blog-onderwerpen-verzinnen_06

Hier en daar een beetje spieken bij anderen mag. En daarmee bedoel ik niet spieken zoals je vroeger deed bij toetsen, letterlijk de antwoorden overnemen. Nee ik bedoel iemands antwoorden bekijken en dan snappen hoe die daar aan is gekomen.

Bestudeer de blog artikelen die jij interessant vond om te lezen. Wat doen zij wat er voor heeft gezorgd dat je tot het eind met veel plezier hebt gelezen? Wat maakte het waardevol of interessant?

Kijk naar bepaalde ideeën of onderdelen van iemands artikel. Kijk naar de opbouw van het artikel, de titels en subtitels, de manier van schrijven of het gebruik van afbeeldingen. Kijk ook naar de bronnen die ze gebruikt hebben en haal daar weer informatie en inspiratie uit.

Lees het liefst Engelstalige blogs zodat je zeker weet dat je het niet letterlijk kunt overnemen (als de verleiding daar is). Want alles wat in het Engels is zou je toch eerst moeten vertalen naar het Nederlands.

En nogmaals, met spieken bedoel ik niet een kopietje maken van iemands artikel. Zie het als een soort formule die je uit iemands artikel extraheert en daarna opnieuw opbouwt met je eigen kennis, visie en vibe.

Klaar om jouw blog onderwerpen kast te vullen met ideeën?

Nu ik je een hele lijst heb gegeven met manieren om blog onderwerpen te verzinnen is het tijd om aan de slag te gaan. ✍️ Het belangrijkste is om te starten met de hoofdonderwerpen waar je over wilt bloggen voor een goede basis. Van hieruit ga je aan de slag met één of meerder van de manieren die ik met je heb gedeeld. Blog onderwerpen verzinnen is geen probleem meer voor jou.

Happy blogging. 

Meer handige tools om sneller en betere blog artikelen te schrijven? Check onze Blog Outline & Copy Script Template.

Gratis download

Blog OUTLINE & COpy SCRipt TEMPLATE

Verbeter de kwaliteit & conversies van je blog artikel met onze blog outline template.

Hey!

Mijn naam is Jasper.

Webdesign & marketing nerd met een passie voor psychologie, leefstijl en persoonlijke ontwikkeling.

Ik help coaches, personal brands en experts met het visueel maken van hun verhaal door sterke branding, websites, sales funnels & strategieën die zorgen voor verbinding, overtuiging en meer sales.

Het is mijn missie om van jouw website een tool te maken die jouw bedrijf helpt groeien, zodat jij nog meer kan doen waar jij van droomt! 💖 

Dit vind je misschien ook leuk...

gratis Downloads

High-Converting Homepagina Blueprint

26-stappen Website Onderhoud Checklist

Blog Outline & Copy Script Template

Website-fotoshoot-planner

Website Fotoshoot Planner

Waar mag ik de Blog Outline & Copy Script Template naartoe sturen?

Gratis Download

Homepagina Blueprint voor Coaches & Personal Brands

Ontdek precies welke onderdelen jouw homepagina nodig heeft om de juiste bezoekers aan te trekken 🚀