Gratis styleguide en waarom jouw bedrijf een styleguide nodig heeft

gratis-styleguide-template-downloaden

Je hebt het vast wel een keer voorbij zien komen, een styleguide of moodboard. Maar wat is nu een styleguide en waarom is het zo belangrijk voor het opzetten van je eigen bedrijf. In deze blog leg ik je uit waarom het zo belangrijk/handig is voor je bedrijf en hoe de perfecte styleguide eruit ziet.

Waarom is een styleguide belangrijk?

Een styleguide definieert een aantal belangrijke punten in het opzetten van je bedrijf/merk zoals een kleuren palet, het logo, de typografie en bijvoorbeeld fotografie. In een styleguide bepaal je namelijk hoe je merk visueel wordt weergeven en dat zorgt ervoor dat de helft van het werk in de toekomst al voor je is gedaan.

Waarom heb je een styleguide nodig als bedrijf?

Eigenlijk heb je op deze vraag al een beetje antwoord gekregen maar om verder door te borduren waarom het voor je bedrijf zo belangrijk is heb ik hier de volgende punten voor je. Consistentie is voor een merk heel belangrijk. Wanneer je consistent bent zorg je ervoor dat je gelijk professioneler overkomt en zorg je ervoor dat publiek je herkent. Merk herkenning is natuurlijk wat we als Zzp-er heel graag willen en daarom is een styleguide zo handig. Je styleguide vertelt oa. de kleuren, het lettertype en de sfeer die je wilt uitstralen. Dit maakt het een stuk eenvoudiger voor de komende beslissingen die je moet maken voor nieuw marketing materiaal en je blijft hierdoor consistent in alle media uitingen die je als bedrijf doet. Stel je wil een huisstijl laten ontwerpen laat dan altijd een styleguide maken die jij zelf kan gebruiken.

styleguide-sportbalanz_2

Styleguide template downloaden

Zelf een styleguide maken is makkelijk. Er zijn veel styleguide templates online te vinden die je zelf kan gebruiken. Wij geven je onze styleguide template als voorbeeld zodat jij zelf direct aan de slag kan met je eigen huisstijl. Je kan hem gebruiken in Adobe illustrator of gewoon uitprinten.

style-guide-template
style-guide-template

Download gratis onze style guide template

Zelf aan de slag met je huisstijl? Gebruik dan onze handige style guide layout waarmee jij zelf een style guide kan maken.

Wat voeg je toe aan een goede styleguide?

Er zijn verschillende manieren om een styleguide te maken maar om het bij de basis te houden zijn dit de beste punten die erop horen:

Een logo is natuurlijk ontzettend belangrijk, het is namelijk het gezicht van je bedrijf. Je logo is een mooi basispunt om op voort te borduren. Heb je nog geen logo, dan is het handig om eerst te beginnen met een moodboard te maken voor je logo. Wat wil je uitstralen, welke sfeer moet het hebben en welke kleuren wil je gebruiken. Een logo moet duidelijk zijn en is voor een (nieuwe) klant gelijk de eerste indruk die hij van je krijgt.

Kleurenpalet

Zoals je al hebt kunnen lezen kun je met een kleurenpalet veel werk in de toekomst makkelijker maken. Je zorgt ervoor dat je duidelijke keuze maakt in hoofdkleuren die je wilt gebruiken en accent kleuren. Kies zeker 6 kleuren voor in je pallet! Zorg dat de kleuren bij elkaar passen en dat het een bepaalde sfeer uitstraalt. Het beste is om maximaal 2 primaire kleuren te kiezen. De rest van je kleurenpalet worden dan steunkleuren. Je wilt natuurlijk geen kermis aan kleuren die met elkaar vloeken.

Bekijk ook: Kleurencombinaties voor je huisstijl en website geel met roze

Typography

Typography is heel belangrijk in marketing doeleinden. Zorg ervoor dat de lettertype die je gebruikt goed bij je merk past en vaker wilt gebruiken. Zorg er voor dat je niet meer dan 3 verschillende lettertypes neemt, dit zorgt ervoor dat iets snel ’te druk’ of onduidelijk is en niet consistent. Let er wel op dat je voor vele fonts moet betalen wil je ze gebruiken voor commerciële doeleinden. Daarnaast zijn er ook heel veel gratis fonts beschikbaar. Wij gebruiken zelf de fonts van Google fonts.

Grafische elementen / fotografie

Grafische elementen of fotografie toevoegen aan je styleguide werkt als een goede ‘hou vast’ Het is iets wat je vaak kunt inzetten en goed werkt als startpunt.

Je hoeft niet direct te investeren in dure fotografie, het gebruik van gratis stockfoto websites is ook een perfect middel om bijvoorbeeld je website een boost te geven.

style-guide-template

Download gratis onze style guide template

Zelf aan de slag met je huisstijl? Gebruik dan onze handige style guide layout waarmee jij zelf een style guide kan maken.

Wil je weten waar je de mooiste stockfoto’s gratis kan downloaden? Bekijk dan onze selectie gratis stockfoto websites voor prachtige gratis professionele foto’s voor je bedrijf.

Hulp nodig bij het maken van een styleguide voor jouw bedrijf?
Stuur ons gerust een mailtje!

Hey!

Mijn naam is Jasper.

Webdesign & marketing nerd met een passie voor psychologie, leefstijl en persoonlijke ontwikkeling.

Ik help coaches, personal brands en experts met het visueel maken van hun verhaal door sterke branding, websites, sales funnels & strategieën die zorgen voor verbinding, overtuiging en meer sales.

Het is mijn missie om van jouw website een tool te maken die jouw bedrijf helpt groeien, zodat jij nog meer kan doen waar jij van droomt! 💖 

Dit vind je misschien ook leuk...

gratis Downloads

High-Converting Homepagina Blueprint

26-stappen Website Onderhoud Checklist

Blog Outline & Copy Script Template

Website-fotoshoot-planner

Website Fotoshoot Planner

style-guide-template

Download gratis je styleguide template

Vul je emailadres in en wij sturen je onze styleguide template naar je mail zodat jij direct aan de slag kan met je huisstijl.
Gratis Download

Homepagina Blueprint voor Coaches & Personal Brands

Ontdek precies welke onderdelen jouw homepagina nodig heeft om de juiste bezoekers aan te trekken 🚀