Jouw website fotoshoot voorbereiden als een pro

website-fotoshoot-voorbereiden

De foto’s op je website kunnen je website maken of breken. 

Daarom is het belangrijk om de foto’s voor je website fotoshoot te laten maken door een professionele (personal branding) fotograaf. Of iemand die weet hoe hij of zij jouw persoonlijkheid “professioneel” op de camera kan vastleggen. 

“Uit een onderzoek van Adobe blijkt dat bezoekers twee keer zo snel afhaken bij een website met lage kwaliteit afbeeldingen in vergelijking tot een website met hoge kwaliteit afbeeldingen.”

Maar naast het kiezen van de juiste fotograaf voor je website fotografie is een goede voorbereiding minstens zo belangrijk. 

In dit artikel deel ik hoe jij je het beste kunt voorbereiden op je website fotoshoot en waar je allemaal op moet letten.  

Website-fotoshoot-planner

GRATIS DOWNLOAD 📸

Website fotoshoot planner

Plan jouw volledige fotoshoot (inclusief je outfits, locaties en type shots) zodat je precies de juiste foto’s laat maken die je nodig hebt voor je website.

Kies de juiste fotograaf voor jouw website fotoshoot 

Dit lijkt natuurlijk heel logisch, maar toch gaat het hier vaak fout. Want hoe kies je nou de juiste fotograaf en wat houdt dat dan in. 

Er zijn twee dingen die heel belangrijk zijn, de kwaliteit en stijl van fotografie en jouw klik met de fotograaf. 

Voor de camera staan is niet voor iedereen weggelegd en kan natuurlijk de nodige stress opleveren. Het laatste wat je wil is dat je straks ongemakkelijk of gestrest op al je foto’s staat. Dit geeft de verkeerde uitstraling naar jouw lezers en (potentiële) klanten. 

Maak daarom altijd eerst kennis met je fotograaf om te kijken of er een klik. Dit is belangrijk zodat jij tijdens je fotoshoot op je gemak bent en het beste uit je foto’s kunt halen. 

Daarnaast heeft elke fotograaf zijn of haar eigen stijl. Bekijk goed het portfolio en bepaal of het jou aanspreekt. Mischien is iemand gespecialiseerd in zwart/wit terwijl jij juist van de felle kleuren bent. 

Kies de juiste kleuren

Fotograaf uitgekozen? Top. 

Tijd om te kijken naar de kleuren die je terug wilt zien in je foto’s. Jouw website en je personal brand zullen grotendeels herkenbaar zijn aan jouw huisstijl kleuren. 

Als je al een huisstijl hebt laten maken dan heb je waarschijnlijk een stijlgids van je designer gekregen met de kleuren. Heb je dit niet? Bepaal dan wat je huisstijl kleuren zijn voordat je de foto’s laat maken. 

Het is een beetje lullig als de kleuren in je foto’s een totale mismatch zijn met de kleuren op je website. 

Denk goed na over de kleuren van je kleding, sieraden en andere elementen die je terug laat komen in je foto’s. En vergeet niet de kleuren van je omgeving. Misschien wil je foto’s buiten in de natuur laten maken of juist ergens in een stad of een mooi pand.  

Zorg dat de kleuren vanuit je huisstijl aanwezig zijn in je foto’s of in ieder geval een goede match zijn. 

Als je het lastig vindt kies dan voor neutrale kleuren en een neutrale achtergrond. 

Kleding kiezen voor je website fotoshoot

website-foto's-laten-maken

Welke kleding kies je voor je website fotografie? 

Het is eigenlijk heel simpel, kies vooral wat je vaak aan hebt en wat voor jou gemakkelijk zit. Dit zorgt ervoor dat jij je er zelfverzekerd in voelt en dat komt je foto’s ten goede. 

Daarbij zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden. 

Kies voor neutrale kleuren en prints die niet te druk zijn. Je wil niet dat jouw foto’s straks te veel aandacht krijgen op je website zodat niemand meer oog heeft voor wat je probeert te zeggen.

Maar er is een maar… 

Als jij iemand bent die dagelijks rondloopt in een 5 kleurig neon panter pak,… go for it! 

Let op dat je tijdens je website fotoshoot wel een aantal keren wisselt van outfit zodat het lijkt alsof het op verschillende dagen is gemaakt. Anders wordt het een beetje saai en het houdt je lezer geïnteresseerd. 

Moodboard maken voor je website fotografie

Ben je er nog niet helemaal over uit wat nou precies je stijl is of wat je mooi vindt? Welke settings je kan gebruiken, binnen of buiten? Natuur of stad? 

Maak dan een moodboard via Pinterest. 

Zoek hier naar afbeeldingen die je bij jou vindt passen. Kleuren, patronen, stijlen, omgevingen, sieraden, props (komen we zo op) etc. 

Check goed of deze stijl en foto’s passen bij je huisstijl en selecteer uiteindelijk een stuk of 10 tot 20 foto’s die jouw stijl bepalen voor de shoot. 

Deze geef je aan je fotograaf zodat zij met je mee kan denken over locaties en verschillende settings. 

Locatie: waar fotograferen om mooie foto’s te maken  

website-fotografie

En over locaties gesproken, wat zijn de mooiste plekken om foto’s te maken voor je website?

Dit kan in speciale studio’s en prachtige panden die hiervoor zijn ingericht. Vraag ook je fotograaf.  Hij of zij kent ook vast een aantal goede plekken voor foto’s. 

Bekijk bijvoorbeeld deze prachtig loft in Amsterdam voor je fotoshoot

Kies minimaal 3 verschillende locaties voor je fotoshoot. Bijvoorbeeld een shoot bij je thuis, buiten en in een mooi pand. 

Belangrijk is dat je veel variatie hebt zowel in locatie als je outfits. Je kan dan per locatie ook van outfit wisselen. Vergeet ook niet om je haarstijl, sieraden en andere accessoires te veranderen als je wisselt van outfit. 

Zorg dat het wisselen van locatie en kleding is inbegrepen bij je shoot.

Gebruik Props

Ik hoor je denken… wat zijn props? 

Props zijn spullen, dingen, elementen & toevoegingen die je gebruikt bij je website fotoshoot. Ze zijn bedoeld om je verhaal te versterken en jouw persoonlijkheid te laten zien. 

Wat is het waar jij van houdt? Wat zijn de die je dagelijks gebruikt, altijd bij je hebt of waar je echt niet zonder kunt? 

Denk aan je laptop, boeken, jouw kat of hond, headphones of je kopje koffie of thee. Maar props zijn ook sieraden, een bril, hoed of tas.  

Wees creatief en denk goed na wat past bij jou en bij jouw ideale klant. Waarin zullen zij zich herkennen of mee identificeren?  

Welke fotografie stijl kiezen voor je website foto’s

website-fotoshoot-

Denk goed na over hoe jij wil overkomen op je foto’s. 

Wil je dat mensen je zien als iemand met humor of wil je liever serieus overkomen. Ben je heel erg empathisch en warm? Of juist meer zakelijk en koeler? 

Probeer ook af te wisselen met in de camera kijken en weg kijken. Je wil niet dat je straks 40 foto’s hebt waarbij je continu naar je lezers aan het staren bent. Dat wordt een beetje ongemakkelijk. 

Maak ook slim gebruik van je omgeving door bijv. ergens op te gaan zitten of tegenaan te leunen zoals een muur of een bankje. Wissel af met staan en zitten zodat je genoeg variatie hebt in je foto’s.  

Met deze tips ben jij goed voorbereid op je website fotoshoot

Kies de juiste fotograaf, kleuren en kleding. Maak een moodboard om je eigen stijl te bepalen als je dit nog niet duidelijk hebt. Bepaal de juiste stijl die past bij jou en wat je wil uitstralen. Samen met je fotograaf, bepaal je de mooiste locaties voor je shoot en kies je welke props je mee kunt nemen om je foto’s nog interessanter te maken en vooral nog meer JOU. 

Het belangrijkste is om jezelf te blijven en je op je gemak te voelen tijden je shoot. Dan komt de rest vanzelf. 

Wil jij je complete shoot plannen inclusief je locaties, outfits en type foto’s? Download dan onze website fotoshoot planner hieronder. 👇

Website-fotoshoot-planner

GRATIS DOWNLOAD 📸

Website fotoshoot planner

Plan jouw volledige fotoshoot (inclusief je outfits, locaties en type shots) zodat je precies de juiste foto’s laat maken die je nodig hebt voor je website.

Hey!

Mijn naam is Jasper.

Webdesign & marketing nerd met een passie voor psychologie, leefstijl en persoonlijke ontwikkeling.

Ik help coaches, personal brands en experts met het visueel maken van hun verhaal door sterke branding, websites, sales funnels & strategieën die zorgen voor verbinding, overtuiging en meer sales.

Het is mijn missie om van jouw website een tool te maken die jouw bedrijf helpt groeien, zodat jij nog meer kan doen waar jij van droomt! 💖 

Dit vind je misschien ook leuk...

gratis Downloads

High-Converting Homepagina Blueprint

26-stappen Website Onderhoud Checklist

Blog Outline & Copy Script Template

Website-fotoshoot-planner

Website Fotoshoot Planner

Waar mag ik de website fotoshoot planner naartoe sturen?

Gratis Download

Homepagina Blueprint voor Coaches & Personal Brands

Ontdek precies welke onderdelen jouw homepagina nodig heeft om de juiste bezoekers aan te trekken 🚀